Vi ger dig kontroll på arbetsplatsen

LinkedinIkon för Linkedin
30aug
Reflektioner om AI från Almedalen och sommaren

Reflektioner om AI från Almedalen och sommaren

I sommar har diskussionen om artificiell intelligens och arbetslivskriminalitet gått het. Områden som vi på Moxy arbetar med varje dag. Att just dessa områden har haft en framträdande roll i debatten är inte konstigt. Vi befinner oss alla i inledningen av en utvecklingsrevolution. När den industriella revolutionen gjorde sitt intåg i slutet av 1700-talet ersattes muskelkraft med maskinkraft. Nu går vi in i en era där artificiell intelligens och kvantdatorer i många fall kommer att ersätta människans förmåga att dra slutsatser och göra antaganden. Det kommer att förändra spelplanen helt.

Det är svårt att förstå vidden av den nya revolutionen, men när Nicklas Lundblad, samhällspolitisk chef för Google DeepMind, vid ett seminarium i Almedalen i somras beskrev hur de i projektet Alphafold har kartlagt 200 miljoner proteiner – en vetenskaplig uppgift motsvarande hundratals miljoner år av forskning – gav det ändå en aning. Kartläggningen av proteinerna har bolaget sedermera valt att göra allmänt tillgänglig och den används idag av forskare världen över. Kartläggningen har därmed i sin tur kunnat ge upphov till andra nya genombrott i form av exempelvis ny behandling mot Parkinsons sjukdom, vaccin mot malaria och processer för att bryta ned plast.

Stor påverkan på framtidens samhälle

Artificiell intelligens kommer att påverka våra samhällen i grunden. Hur den nya tekniken används och till vad kommer att ha avgörande betydelse. De länder som lyckas tillämpa de tekniska innovationerna på ett samhällsekonomiskt fördelaktigt sätt kommer snabbt att skaffa sig stora fördelar. Hur den nya tekniken användas kommer också att vara avgörande för att upprätthålla förtroende och tillit för offentliga institutioner och mellan människor.

Det offentliga behöver snabbt ta till sig och använda den nya tekniken. Snabba, korrekta och objektiva slutsatser kan dras om allt från vårdresurser och energibesparing, till betygsättning av nationella prov och utbetalningen av bidrag. Med detta för ögonen framstår det också som oförklarligt att det allmänna exempelvis fortfarande kan tilldela oseriösa företag, som exempelvis saknar F-skatt, avtal i upphandlingar. De borde rimligen sorterats ut av en AI-agent redan i inledningsskedet av en upphandlingsprocess. När äldre personer samtidigt luras på sina besparingar av kriminella med hjälp av AI riskerar tilltron till systemen att gå förlorad. Det är dags för offentlig sektor att steppa upp, ta dirigentpinnen och på allvar börja använda tekniken för säkra samhällsekonomiska intressen och demokratiska värden. Att visa att tekniken har fantastiska möjligheter om den används till rätt saker. Tekniken, hur den ska användas och vem som ska dra fördelar av den, är den kanske mest intressant frågan just nu. För oss på Moxy, som arbetar i ett sammanhang där tekniska hjälpmedel och motverkande av arbetslivskriminalitet konvergerar, kommer det att bli en mycket spännande höst!

Kontakta oss

Tel: 011-5001040